Kurye Ölümlerinin Durması İçin Önlem Alınmalı

Ankara – CHP Millet vekili Gamze Akkuş İlgezdi, kurye ölümlerine dikkat çekti ve hükümete seslenerek daha fazla kuryenin yaşamını yitirmesinin önüne geçmek için önlem almaya çağırdı.

CHP İstanbul Milletvekili  Gamze Akkuş İlgezdi, 2022 yılında 18 yaşının altında 7 çocuk işçi moto kuryenin hayatını kaybettiği verisini paylaşarak, “En çok İstanbul’da moto kurye ölümü yaşandı. Geçen yıl megakentte 27 moto kurye iş cinayetlerinde can verdi. Verilerde kurumsal firmaların aksine küçük işletmelerde çalışan moto kuryelerin daha çok iş cinayetlerine kurban gittiği görülüyor. Geçen yıl restoranlarda çalışan 34 moto kurye hayatını kaybetti” dedi.

Kurye Hakları Derneği’nin 2022 yılı raporuna göre geçen yıl en az 58 moto kurye iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, pandeminin ardından şirketlerin yeni pazarlama stratejisinin sonucu moto kuryelikte artış yaşandığını vurgulayan CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bu çalışanların ortak sorunları hakkında şunları söyledi:  “Bu artış iş cinayetleri verilerine de yansıdı. 2021 yılında 30 moto kurye iş cinayetinde hayatını kaybetmişken, 2022 yılında yüzde 100’lük artışla sayı 58’de ulaştı. 2023 yılında ise iş cinayetlerinde hayatını kaybeden moto kurye sayısının 60’ı aşması bekleniyor. Moto kuryelerin iş cinayetlerine kurban gitmesi ise onların çalışma koşulları ve tam anlamıyla bir meslek tanımlarının olmamasından kaynaklı. Genel kabule göre şahıs şirketi üzerinde çalışan moto kuryeler ve işçi moto kuryeler var ancak sektörde kaçak işçi çalıştırma da yaygın bir uygulama. Özellikle sokak arası restoranlarda çocuk işçi çalıştırma, kişisel koruyucu donanım olmadan ve yeterli kontrolleri yapılmamış, hatta arızalı araçla çalıştırma yaygın.”

Daha fazla kuryenin yaşamdan koparılmaması için önlem alınmasını isteyen İlgezdi, kurye ölümlerinin iş cinayeti raporlarına da yansıdığını söyledi. “Moto kuryelerin iş cinayetlerine kurban gitmesi ise onların çalışma koşulları ve tam anlamıyla bir meslek tanımlarının olmamasından kaynaklı” diyen CHP’li vekil çocuk ve kaçak göçmen işçi çalıştırmadan esnaf kuryeliğe birçok soruna vurgu yaptı.

Kuryelerin taleplerine de değinen İlgezdi, şunları ifade etti: “Kurye ölüm ve yaralanmalarına ilişkin istatistik verileri tutulmalı, moto kuryelik mesleğinin çalışma koşullarına ilişkin araştırmalar yapılarak kamuoyu şeffaf bir şekilde bilgilendirilmelidir. Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde moto kuryelik mesleğine dair yasal düzenlemeler yapmalıdır. Esnaf kuryelerin sosyal güvencesi teminat altına alınmalıdır. Günlük çalışma saatleri yasal ve insani koşulları aşmamalıdır. Kayıt dışı ve güvencesiz çalışma denetim altına alınmalıdır. Moto kuryelik mesleği ile ilgili herhangi bir düzenleme veya çalışma yapmadan evvel kuryelerle ve kurye örgütleriyle işbirlikleri yapmalıdır.